Новости

26 мај, 2023.

Презентован пројекат унапређења друштвене кохезије у девет локалних заједница у области пружања локалних услуга у Босни и Херцеговини

Покретање пројекта под називом „Унапређење друштвене кохезије кроз сарадњу у области пружања локалних услуга у Босни и Херцеговини“, који финансира Фонд за изградњу мира Генералног секретара Уједињених нација, званично је најављено заједничким потписивањем повеље на церемонији одржаној 23. маја 2023. године у Сарајеву.

 

"Након захтјева Савјета министара средином 2022. године, генерални секретар Уједињених народа прогласио је Босну и Херцеговину квалификованом за средства и подршку у оквиру његовог глобалног Фонда за изградњу мира. Ово је важна прилика за грађане Босне и Херцеговине уз обавезу и опредјељење значајних, дугорочних средстава, те стратешку подршку миру и изградњи повјерења од стране Уједињених нација у БиХ. Пројекат који данас покрећемо дио је овог опредјељења гдје ће становници Кантона 10 и општина у Републици Српској имати бољи приступ социјалним службама и појачану подршку менталном здрављу“, изјавила је Ингрид Макдоналд, резидентна координаторица Уједињених нација у Босни и Херцеговини.

 

У оквиру пројекта, ИОМ и УНДП ће у наредне двије године радити са опшинским властима на јачању друштвених услуга и сервиса, те креирању друштвеног окружења које потиче на грађански активизам младих, и креирање прилика за повезивање младих и лидера, како унутар, тако и између заједница. Посебна пажња биће посвећена образовном систему и школама које могу постати носиоци промјена: планирано је развијање и успостава школских платформи које ће осигурати самостално учење и континуирани развој критичког мишљења, вриједности, принципа социјалне правде и компетенција за демократску културу међу дјецом.

Дио пројекта биће усмјерен на подршку менталном здрављу и професионалцима из локалних заједница који раде у центрима за ментално здравље, центрима за социјални рад, школама, као и локалним удружењима која се баве траумама.

 

Пројектне активности укључиваће општине Мркоњић Град, Рибник, Гламоч, Дрвар, Босанско Грахово, Ливно, Босански Петровац, Кључ, Сански Мост, а уз локалне партнере, проводиће га Међународна организација за миграције (ИОМ) и Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у име Уједињених нација у Босни и Херцеговини.

Подели: