Новости

31 мај, 2023.

Позив за стручњаке за учествовање у програму обуке за рад са секундарно трауматизованим младим особама

УГ „Психолуминис“ је почетком маја мјесеца почео реализацију пројекта „Превенција секундарне трауме кроз оснаживање- ПРЕСТО“ који представља својеврсни наставак пројекта „Секундарна трауматизација:Посљедице прошлости или изазови будућности“

 Пројекат има за циљ између осталог и на оспособљавање стручњака помажућих дјелатности јавног и невладиног сектора у раду са секундарно трауматизованим младим особама са подручја циљних заједница у БиХ: Рибник, Мркоњић Град, Гламоч, Босанско Грахово, Босански Петровац, Ливно, Сански Мост, Дрвар и Кључ. Обзиром на позитивне исходе рада са младим особама који су изложени секундарној трауматизацији, акценат је и даље стављен на питање секундарне трауматизације, трансгенерацијског преноса предрасуда, међукултуралне и међунационалне нетрпељивости на млађе генерације које у свом искуству нису имале ратна дешавања.

 

Програмом је планирано оспособљавање стручних лица у раду са секундарно трауматизованим младим особама и укључује: оспособљавање стручњака за примјену приручника у раду са секундарно трауматизованим младим особама кроз петодневну обуку, низ стручних предавања те каснији супервизијски рад и могућност директног учешча са у раду са младим кроз пројекат- Цјелокупни програм обуке те супервизијски рад ће се проводити од стране стручњака из ове области: др Тијане Мировић, проф др Татјане Стефановић Станојевић, Владана Беаре и Едите Пајић те обуку Немање Рунића из области статистике (примјена и тумачење тестовног материјала који је усмјере на циљну групу младих. Учествовањем добијате шири теоријски оквир и знање из области трансгенерацијског преноса трауматског искуства, знање за примјену приручника у раду са секундарно трауматизованим  младим особама, штампану верзију приручника те сертификат о завршеној  обуци са наглашеним сатима личног рада (мин 34 сата). Почетак активности је планиран половином јуна текуће године.

 

Позивамо вас да се укључите у овај програм едукације и својим активним учешћем подржите промјену на пољима међукултуралне и међунационалне нетрпељивости те да на тај начин омогућите младима са простора БИХ да свој национални идентитет граде на темељима мира, толеранције и прихватања. Знање  стручних лица  и шира мрежа подршке процијењена је као веома битна и неопходна у  разумијевању утицаја трауматског искуства на будуће генерације те њеној адекватној превенцији.

Едукација је намијењена за укупно 28 стручних лица помажућих дјелатности (психолози, психијатри, психотерапеути, социјални радници и педагози са  психотерапијском едукацијом, те искуством у раду са трауматизованим и секундарно трауматизованим особама) јавног  и невладиног сектора са простора сљедећих заједница: Рибник, Мркоњић Град, Гламоч, Босанско Грахово, Босански Петровац, Ливно, Сански Мост, Дрвар и Кључ.

Пријавати се можете путе сљедећег линкаhttps://docs.google.com/forms/d/1a77eKstQmTS3oSFgwJ9WKyrw1ROz3UtMMsKtBX_HVAw/edit?fbclid=IwAR3A7y_6OyiOkN94H2l-GlckbsDVKe1_vik8_E5Nmf-smKf1LJRdpoTwYxo , најкасније до 14. јуна 2023. године.

За додатне информације пишите на маил адресуpsiholuminis@gmail.com

Пројекат се реализује у оквиру пројекта  „Унапређење друштвене кохезије кроз сарадњу у области пружања локалних услуга у Босни и Херцеговини“ којег финансира Фонд за изградњу мира Генералног секретара Уједињених нација (ПБФ), а проводе Међународна организација за миграције (ИОМ) и Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у име Уједињених нација у Босни и Херцеговини.

Подели: