Mart 01, 2018 14:26

Investicije 2009

Asfaltiranje kružnog toka ulice u Gornjem Ribniku

Radnici „Mrkonjić puteva“ iz Mrkonjić Grada izveli su radove na polaganju asfalta na ulicu kružnog toka u Gornjem Ribniku, u kojem je smješteno administrativno sjedište opštine Ribnik. Ova dionica u dužini od 1250 metara, čija je širina 5, odnosno 6 metara i pješačkom stazom širine 1,5 metara radi se u sklopu rekonstrukcije puta Baba Ruža- Gornji Ribnik za šta je Vlada RS-a izdvojila 2 635 000 KM. Do sada je urađena dionica od Baba Ruže do Donje Previje. Pored toga što će centar Ribnika biti lјepši ovim radovima se rješavaju i mnogi problemi koji su ribničane imali više od 20 godina. Naime, riješen je problem kanalizacione, vodovodne i telefonskih mreza kao i oborinskih voda koje su godinama plavile školu, zgradu opštine i druge institucije.

Izgradnja šalter sale

Izgradnja šalter sale u Ribniku

Koncept moderne uprave prilagođene potrebama i zahtjevima građana kao i uvođenje standarda u administrativno poslovanje zahtijeva obezbijeđivanje i približavanje svih usluga građanima. U cilјu realizacije ovih zahtijeva administrativna služba opštine Ribnik, u ovoj godini, započinje izgradnju šalter sale. Radovi čija je vrijednost 97 000 maraka izvodi preduzeće Loto namještaj iz Banja Luke. Ako vremenski uslovi dozvole nova šalter sala treba da bude otvorena do polovine aprila ove godine. Po zavrešetku radova pristupiće se opremanju šalter sale. Za harverdsko i dijelom za softversko opremanje pobrinuće se GAP ( Projekat upravne odgovornosti).

Iako je postojeći prostor zadovolјavao usluge u pogledu matičnih evidencija i pisarnice osjetila se potreba da se i ostali poslovi poput urbanizma, katastra i registra privrednih djelatnosti neposredno približe građanima i to objedinjijući ih u šalter sali na ovaj način građanima se sve usluge približavaju na jednom mjestu. Namjera je da napravimo multikorisničku šalter salu jer se vepma često poslovi administrativne službe prepliću i međusobno uslovlјavaju. Građani više neće morati hodati od kancelarije do kancelarije već će sve usluge dobiti na jednom mjestu. U novoj šalter sali usluge građanima će pružati šestoro radnika administrativne službe kojima će rukovoditi menadžer, kao i troje zaposlenih iz republičkih institucija. Pored info deska za finansijeske usluge u šalter sali je predviđen namjenski prostor za bankarske usluge.

 

Naselјe Lugovi dobilo rasvjetu

Nakon asfaltiranja, jedno od najuređenijih naselјa u Ribniku, izbjegličko naselјe Lugovi d dobilo je i rasvjetu. Prošle godine obezbijeđeno je potrebnih 400 metara odgovarajućeg kabla i 14 sijalica, čija je vrijednost oko 4.000 maraka., do kraja godine, biće osvjetlјenje most u Donjem Ribniku kao i dijelovi naselјa Previja i Velije.

Novi laktofrizi u Ribniku

Provodeći strategiju ruralnog razvoja opštine Ribnik, opštinska administrativna služba je , u okviru podsticajnih mjera, podijelila četiri laktofriza za četiri grupe polјoprivrednih proizvođača čija je ukupna vrijednost 13.010 KM. Dva laktofriza su otišla na Manajču a po jedan u Donji Ribnik i Rastoku. Ovo nisu prvi laktofrizi na ovom području. Naime, u poslednje četiri godine opština Ribnik je svoje polјoprivrednike snabdjela sa 15 laktofriza što znači da je proizvodnja mlijeka u ovom kraju značajna. Pored toga cilјne grupe su, u ovoj godini, uspiješno zasijale oko 80 duluma vještačkih livada.

Rekonstrukcija puta Baba Ruža – Gornji Ribnik

Radovi na rekonstrukciji puta Baba Ruža – Gornji Ribnik odvija se planiranom dinamikom. Ova saobraćajnica dužine 11 kilometara, koja administrativni centar opštine smješten u Gornjem Ribniku spaja sa putem, Klјuč – Mrkonjić Grad, urađena je prije 34 godina i dotrajala je. Vlada RS-a je imala razumijevanja i 2,7 milona maraka odobrila opštini Ribnik za ove namjere još u januaru prošle godine. Mrkonjić putevi kao najbolјi ponuđač, potpisao je ugovor o izvođenju radova u vrijednosti od 2,6 miliona KM, a odnosi se na obnovu puta koji kružno prolazi kroz Gornji Ribnik i ide do Velija i na put od Babe Ruže do Rastoke.

Stipendiranje studenata u 2009. godini

Sredstva za stipendiranje studenata budžetom za 2009. godinu planirana su u iznosu od 68.000,00 KM, Iako se svjetska ekonomska kriza odrazila i na Ribnik, Opština ipak stipendira sve studente sa teritorije opštine Ribnik koji su redovno upisali tekuću godinu studija.

Infrastrukturna ulaganja u Ribniku.

Iako je godina ekonomske krize, u Ribniku ne posustaju sa realiacijom kapitalnih ulaganja vezanih za izgradnju lokalnih puteva. Tako su radne mašine preduzeća „Mrkonjić putevi“ iz Mrkonjić Grada počele izvođenje radova na dionici puta Strajinići – Donji Vrblјani gdje je prema ovogodišnjem programu planirana izgradnja makadamskog puta koji spaja Gornje i Donje Vrblјane u dužini od 800 metara. Pored ovoga ralizovalo se asfaltiranje lokalnih puteva u dužini od 1.100 metara. Ukupna vrijednost na izgradnji puteva, u ovoj godini, je bila 173.000 maraka. Realizovani su projekti vodosnabdijevanja Čađavice i Osnovne škole u Donjim Vrblјanima. Vrijednost ovih radova je 154.000 maraka.

Podijeli
Tags:

Trenutna temperatura

Gornji Ribnik

Danas, 30. Mart 2020
Izlazak sunca: 06:36
Zalazak sunca: 19:18
16:00-18:00

Oblačno

Oblačno
6 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Kalendar

S M T W T F S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31