Новости

09 јун, 2022.

ДАНИ РИЈЕКЕ САНЕ

Узимањем воде на извору ријеке Сане данас је  почела дводневна  манифестација „Дани на Сани“ која окупља  љубитеље природе и ријеке Сане седам општина кроз које протиче ријека Сана.   Вода узета  са извора  Еко-штафетом под називом „ Aqua Sana“ носи се све до ушћа гдје се симболички излијева уз поруку да вода на ушћу буде чиста као и на извору. 


Ове године окупљање еколога, љубитеља природе и ријеке Сане је почело у  Доњој Пецики, а одатле пјешице од извора Сане. На самом извору, који спаја општине Мркоњић Град и Рибник, Горан Тодоровић, директор агенција за развој општине Мркоњић Град предао је штафету са водом Лазару Јањићу, начелнику одјељења за општу управу општине Рибник.  Штафета је потом, по протоколу, у Краљевцу уручена представнику општине Кључ, гдје су је преузели бициклисти који су је однијели до Санског Моста и Оштре Луке. Манифестација се завршава сутра окупљањем у Приједору и Новом Граду гдје се симболички излијева у Уну. 


На свим мјестима од извора до ушћа учесници манифестације су се дружили јер ова манифестација је јако битна зато што не само да повезује седам општина слива Сане, од Мркоњић Града и Рибника  до Новог Града, већ повезује и спаја људе који живе у сливу ријеке  Сане.


Манифестација „Дан ријеке Сане“ установљена је на иницијативу ОСЦЕ-а и први пут је одржана 1999. године, а  поводoм 5. јуна, Свјетског дана заштите животне средине. У то вријеме намјера је била да  се успостави ближа сарадња и комуникација међу општинама које се налазе у различитим ентитетима, а повезује их ријека Сана. Временом општине су преузеле организацију ове манифестације која је потом добила искључиво еколошки карактер. Одржавање манифестације подржавају локалне власти у општинама Мркоњић Град, Рибник, Кључ, Сански Мост, Оштра Лука, Приједор и Босански Нови, као и бројна удружења, организације и институције које дјелују у овим срединама.


Манифестацију „Дани на Сани“ прати и Декларација потписана 2001. године којом се учеснице, општине у сливу ријеке Сане, обавезују да ће заштитити ток ријеке у дужини од 144 километра.

Подели: