Novosti

09 jun, 2022.

DANI RIJEKE SANE

Uzimanjem vode na izvoru rijeke Sane danas je  počela dvodnevna  manifestacija „Dani na Sani“ koja okuplja  ljubitelje prirode i rijeke Sane sedam opština kroz koje protiče rijeka Sana.   Voda uzeta  sa izvora  Eko-štafetom pod nazivom „ Aqua Sana“ nosi se sve do ušća gdje se simbolički izlijeva uz poruku da voda na ušću bude čista kao i na izvoru. 


Ove godine okupljanje ekologa, ljubitelja prirode i rijeke Sane je počelo u  Donjoj Peciki, a odatle pješice od izvora Sane. Na samom izvoru, koji spaja opštine Mrkonjić Grad i Ribnik, Goran Todorović, direktor agencija za razvoj opštine Mrkonjić Grad predao je štafetu sa vodom Lazaru Janjiću, načelniku odjeljenja za opštu upravu opštine Ribnik.  Štafeta je potom, po protokolu, u Kraljevcu uručena predstavniku opštine Ključ, gdje su je preuzeli biciklisti koji su je odnijeli do Sanskog Mosta i Oštre Luke. Manifestacija se završava sutra okupljanjem u Prijedoru i Novom Gradu gdje se simbolički izlijeva u Unu. 


Na svim mjestima od izvora do ušća učesnici manifestacije su se družili jer ova manifestacija je jako bitna zato što ne samo da povezuje sedam opština sliva Sane, od Mrkonjić Grada i Ribnika  do Novog Grada, već povezuje i spaja ljude koji žive u slivu rijeke  Sane.


Manifestacija „Dan rijeke Sane“ ustanovljena je na inicijativu OSCE-a i prvi put je održana 1999. godine, a  povodom 5. juna, Svjetskog dana zaštite životne sredine. U to vrijeme namjera je bila da  se uspostavi bliža saradnja i komunikacija među opštinama koje se nalaze u različitim entitetima, a povezuje ih rijeka Sana. Vremenom opštine su preuzele organizaciju ove manifestacije koja je potom dobila isključivo ekološki karakter. Održavanje manifestacije podržavaju lokalne vlasti u opštinama Mrkonjić Grad, Ribnik, Ključ, Sanski Most, Oštra Luka, Prijedor i Bosanski Novi, kao i brojna udruženja, organizacije i institucije koje djeluju u ovim sredinama.


Manifestaciju „Dani na Sani“ prati i Deklaracija potpisana 2001. godine kojom se učesnice, opštine u slivu rijeke Sane, obavezuju da će zaštititi tok rijeke u dužini od 144 kilometra.

Podeli: