Novosti

22 septembar, 2023.

Opština Ribnik proslavila Dan i Krsnu slavu opštine

Nizom svečanosti opština Ribnik je proslavila Dan i Krsnu slavu opštine-Malu Gospojinu. Uoči Male Gospojine, načelnik opštine Nebojša Karać i predsjednik Skupštine opštine Duško Dakić su svečanim presjecanjem vrpce otvorili  Centar za kulturu, u kojem je nakon toga  održana  svečana akademija kojoj su  pored velikog broj Ribničana, prisustvovali i gosti iz susjednih opština, Republike Srpske i Republike Srbije. Prisutnima se obratio Načelnik opštine koji je u svom govoru podsjetio da je Centar za kulturu nastao renoviranjem i adaptiranjem objekta poznatog kao „Ribničanka“.  Velika sala Centra za kulturu u funkciji  je za  različite kulturne događaje, a pored toga objekat posjeduje kancelarijske i druge prateće prostorije. U svome obraćanju  načelnik opštine je podsjetio na razvojni put opštine Ribnik, te  se zahvalio svima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli tom razvoju.

Centralni dio svečane akademije je bila dodjela opštinskih nagrada i priznanja. Povelja opštine Ribnik dodijeljena je dr Nikoli Banjcu  za doprinos razvoju opštine i djela od opšteg značaja i interesa za opštinu Ribnik, te preduzeću  d.o.o. „Šilng“ Ribnik za ostvarene rezultate u privredi. Zahvalnica za medijsku promociju opštine Ribnik dodijeljena je novinaru Branki Kukalj, a zahvalnica  za doprinos  promociji i kulturi opštine  Ribnik predsjednici KUD „Ribnik“ Mariji Mitrović. KUD „Petar Kočić „ Mrkonjić Grad -sekcija Ribnik dobitnik je zahvalnice za doprinos očuvanju i promociji kulturnog nasljeđa i tradicije, a za doprinos očuvanju i afirmaciji kulturnog naslijeđa Zmijanja i njegovanje tradicije zavičaja zahvalnica je dodijeljena  prof. georafije i etnologije Vladimiru Đukanoviću.

Za ostvarene rezultate i uspjeh u školovanju zahvalnicu i novčanu nagradu u iznosu od 500 KM dobili su učenici generacije Simona Stojanović- JU Srednjoškolski centar “Lazar Đukić” Ribnik, Marija Runjić- JU Osnovna škola “Desanka Maksimović” Ribnik, Sofija Vračar-  JU Osnovna škola “Nikola Mačkić“ Previja i Marija Trubić- JU Osnovna škola “Petar Kočić” Sitnica.

Tokom akademije emitovan je film „Ribnik nekad i sad“, a u  kulturno umjetničkom dijelu programa učestvovao je akademski ansambl iz Banja Luke.

Na  Malu Gospojinu 21. septembra  na Centralnom spomen obilježju u Ribniku  služen je pomen pogunulim borcima, a mnogobrojne delegacije su položile vijence. Potom je u crkvi Rođenje Presvete Bogorodice u Gornjem Ribniku, koja Malu Gospojinu proslavlja kao hramovnu slavu, služena sveta litugija u toku koje je izvršen obred lomljenja slavskog kolača.

Podeli: